Vernieuwende communicatieprofessionals maken knappe combi’s

Wat hebben de vernieuwers uit ons vak met elkaar gemeen? En hoe zorg je ervoor dat jijzelf een vernieuwer wordt? Afgelopen week vond het jaarlijkse Communicatiecongres plaats. Het thema was ‘De Vernieuwers’. Ik ging op zoek naar de rode lijn in de verhalen van de verschillende sprekers. Bij ’De Vernieuwers’ denk ik gelijk aan Steve … Lees meer »

Dag van de lokale democratie

Voor wie het nog niet weet: het is vandaag naast de dag van de ondernemer ook de dag van de lokale democratie. En door de opdrachten die ik doe voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten merk ik dat je er de relevantie ook meer van gaat zien. Want de gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en … Lees meer »

“Woordvoering: een extra uitdaging in deze tijd van sociale media”

In dit interview stellen we een collega uit het vak van communicatie/woordvoering en tevens gebruiker van de Communicatie Cockpit (CoCo) aan je voor. Deze keer: Esther Habers, Woordvoerder van wethouder Rabin Baldewsingh (Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport) bij de gemeente Den Haag. Hoelang ben je al woordvoerder en wat vind jij interessant aan jouw vak? Ik … Lees meer »

Kan je als communicatieprofessional Het Nieuwe Werken omarmen?

Een kijkje op het kantoor van… #HoofdCommunicatie @GemeenteZoetermeer. Junior communicatieadviseur, Lisa Kortekaas, bezoekt alle Witters bij hun opdrachtgevers en rapporteert haar bevindingen. Deze maand: hoofd communicatie Karin Hagelstein bij de gemeente Zoetermeer. Het is een winderige dag. Maar: wel een lekker zonnetje. Ik verlaat de tramhalte Stadhuis en loop richting de ingang. De aanblik van de … Lees meer »

We hebben een (pimpelpaarse) match!

Het eind van de strijd tussen woord en beeld Ik word er altijd wat onzeker van, van de uitdrukking ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’. Het is naar mijn gevoel een diskwalificatie van tekst. Alsof tekst altijd breedsprakig en langdradig moet zijn om iets over te brengen. En alsof beeld niet vaak een onderschrift … Lees meer »

Op zoek naar de ‘waarheid’ over draagvlak

De masterclass van Logeion en Wit Communicatie “De ‘waarheid’ is het resultaat van discussies met vrienden”, zei David Hume in de 18de eeuw. Het is ook de boodschap van Noëlle Aarts tijdens de masterclass Polarisatie en Communicatie die Wit Communicatie samen met Logeion op 5 oktober organiseerde. Aan de hand van Aarts’ presentatie over dialoog, … Lees meer »

Hoe spreek je je doelgroep aansprekend aan?

Twee overheidsorganisaties en een uitzendbureau gingen afgelopen zomer publiekelijk onderuit toen zij er niet in slaagden hun doelgroep op de juiste manier aan te spreken. In alle gevallen waren jongeren de doelgroep. De organisaties benaderden de jongeren op een manier die hen niet aansprak. Zoals vaak had dat een averechtse reactie tot gevolg. Maar hoe … Lees meer »

Wit groeit!

Wit Communicatie heeft zich afgelopen zomer versterkt met twee nieuwe communicatieadviseurs. De 23-jarige Lisa Kortekaas is half augustus begonnen als junior communicatieadviseur bij het Amsterdamse communicatiebureau. Lisanne Nieuwland (24 jaar) is op 15 september gestart als medior communicatieadviseur. Wit vindt het fijn om te merken dat ook jonge professionals als Lisa en Lisanne zich op het thema … Lees meer »

Is reactieve woordvoering passé?

We willen met z’n allen meer openheid en transparantie. De verschuiving naar een steeds proactievere woordvoering is dan ook een zeer logische in de veranderende maatschappij. Betekent dit dat reactieve woordvoering en persvoorlichting straks helemaal niet meer bestaan en dat alle woordvoering automatisch proactief is? Als woordvoerder of persvoorlichter ben je de schakel tussen jouw … Lees meer »