Roelof Benthem over het Draagvlak Denkraam van Wit Communicatie

Roelof Benthem, organisatieadviseur bij Twynstra Gudde, vindt het Wit Draagvlak Denkraam een krachtig instrument voor het creëren van draagvlak, omdat het een geïntegreerde aanpak biedt. Bovendien zijn de vragen en stappen in de trechter helder en eenduidig. Maar Benthem ziet ook mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.

“Het probleem, of dat wat om een oplossing vraagt, is het uitgangspunt in het denkraam”, reageert Benthem. “Dat vind ik een belangrijk en sterk uitgangspunt. Te vaak drijven communicatie- of omgevingsaanpakken weg van de oorspronkelijke vraag of het project. Verder lijkt het onderscheid tussen planvorming en uitvoering misschien wel een open deur, maar het is cruciaal in de aanpak. Goed dat jullie dit zo zichtbaar hebben gemaakt.

Wat jullie denkraam ook krachtig maakt, is mijn inziens de integratie van het verhaal in het model. Dat zie je niet vaak. Meestal is er sprake van een expliciete communicatieaanpak, met het accent op de boodschap of framing, of een expliciete procesgerichte aanpak. Jullie hebben dit geïntegreerd in één model. Dat voegt duidelijk iets toe aan bestaande aanpakken en modellen.”

Verdere ontwikkeling

Roelof Benthem ziet ook mogelijkheden om het Draagvlak Denkraam verder te ontwikkelen. “Het onderscheid tussen planvorming en uitvoering is sterk, maar ook verwarrend. Nu lijkt het net of het gaat om eenmalige besluiten waar je naartoe werkt en die je vervolgens uitdraagt. In de praktijk is dit een veel complexer interactief proces, waarbij het divergeren en convergeren een aardig tijdje doorgaat. Ook zie je juist in de uitvoeringspraktijk dat je weer terug gaat naar de planvorming.

Jullie noemen het een denkraam, maar de gedetailleerde koppeling tussen de trechterstapjes en relatie, proces en verhaal wekken veel meer de indruk dat je een soort van stappenplan doorloopt.  Verder vind ik het geheel erg gericht op het verkrijgen van draagvlak voor de gestelde opgave. Zelf neig ik naar een aanpak waarbij ik zorg dat de belanghebbenden zo goed mogelijk hun eigen belangen kunnen behartigen, zodat zij op termijn tevreden zijn over het proces en de realisatie van de opgave. Dan stel je de belanghebbende meer centraal in het proces en iets minder de opgave.

Hiermee is overigens wel weer de cirkel rond. Want ik begon mijn reactie met de opmerking dat het juist sterk is dat de opgave centraal staat in het denkraam. Zo zie je maar, denkramen blijven een ingewikkelde puzzel.”

Bekijk het Draagvlak Denkraam van Wit.

Delen
Deel het bericht in je netwerk
Verzenden