Heb net de link geopend naar het eerste webinar dat ik vanochtend begeleidde. Blijft toch raar om naar jezelf te kijken. Ik vond het spannend om te doen. Heb heel vaak bijeenkomsten begeleid en presentaties gegeven, ook voor grote groepen. Ook wel eens iets voor camera gedaan, maar een online bijeenkomst begeleiden was nieuw voor mij. Een uur lang een interessant programma maken en praten tegen een rood lampje.

Mijn ervaring en tips wil ik graag delen, want webinars worden tegenwoordig steeds vaker georganiseerd. Waar moet je op letten in de voorbereiding, tijdens het webinar en waarvoor zet je een webinar wel en niet in?

Zelf heb ik een beeld van een webinar dat iedereen het webinar aanzet en ondertussen koffie gaat zetten en af en toe weer even kijkt of het nog boeiend is. En alleen informeren en college geven is niet altijd even boeiend om langere tijd naar te kijken op je pc of tablet. Hoe zorg je dat je je publiek blijft boeien? Eén basisvoorwaarde is dat het stellen van vragen heel laagdrempelig moet zijn. Als moderator is het belangrijk om nadrukkelijk vragen op te roepen en wanneer er een vraag gesteld wordt, beantwoord deze dan direct live in de studio. Zo ervaart de kijker dat het zin heeft om vragen te stellen. Wij hadden in de studio ook buiten beeld een aantal mensen die de vragen selecteerden. Iedere vraag werd beantwoord, maar niet alle vragen kwamen in de uitzending.

Daarnaast is het goed om voldoende interactiemogelijkheden tussendoor te hebben, ook omdat je niet direct voelt hoe het publiek reageert en de bijeenkomst ervaart. Wij hadden een aantal pollvragen geformuleerd die we voorlegden. Hier werd goed op gereageerd. Wat afwisseling van sprekers en een filmpje tussendoor maakt het menu compleet.

Ik kreeg heel praktisch vooraf de tip om vooral gymschoenen aan te doen, zodat ik lekker stevig op de grond stond. En vooral niet teveel bewegen werd er bij gezegd. Nu ben ik niet zo’n rustig type, je begrijpt dat ik het spannend vond.

Het uur vloog echter voorbij. Ik had het razenddruk met de regie op de inhoud, alle sprekers die aan bod moesten komen, de slides, de filmpjes, pollvragen en alle vragen die tussendoor binnen kwamen. Aan het einde riep ik iedereen op om meteen een korte enquête in te vullen zodat we het webinar een volgende keer nog beter kunnen maken. We kregen gemiddeld een 7,8, niet slecht voor een eerste keer. En wat ik volgende keer zelf anders doe? Een foto boven de camera hangen van iemand waar ik graag tegen praat, dat is veel leuker dan een rood lampje…

Delen
Deel het bericht in je netwerk
Verzenden