We willen met z’n allen meer openheid en transparantie. De verschuiving naar een steeds proactievere woordvoering is dan ook een zeer logische in de veranderende maatschappij. Betekent dit dat reactieve woordvoering en persvoorlichting straks helemaal niet meer bestaan en dat alle woordvoering automatisch proactief is?

Als woordvoerder of persvoorlichter ben je de schakel tussen jouw organisatie en de media. Van oudsher was het vooral belangrijk om antwoorden te geven wanneer er vragen binnenkwamen. Journalisten belden met vragen als zij meer wilden weten over een onderwerp waar jullie als organisatie wellicht een mening over hadden, maar tegenwoordig wordt er meer van een woordvoerder verwacht. De woordvoerder van nu moet zorgen voor een goed geïnformeerde buitenwereld, ook als de media daar niet om vraagt. Juist in deze gevallen is het belangrijk om als woordvoerder goede mediarelaties te hebben, zodat de boodschap die je naar buiten wilt brengen wordt overgenomen door de media.

Kantelpunt

Mensen worden steeds mondiger en zijn steeds sneller en beter geïnformeerd via allerlei mediakanalen. Daarin moet je als organisatie wel meegaan. Zeker voor de van oudsher gesloten overheidsorganisaties heeft dit de afgelopen jaren een verandering gevraagd. In mijn tijd als bureaurecruitment consultant zat ik vaak bij opdrachtgevers die op dat kantelpunt zaten en daarmee dus ook een nieuw type woordvoerder wilden aannemen. Iemand die meer vanuit een strategisch oogpunt de rol van woordvoerder wist vorm te geven. De buitenwereld naar binnen halen, issuemanagement, proactief woordvoeren, socialmediabeleid… allemaal termen die daarmee gepaard gaan.

Strategisch adviseur

Is reactieve woordvoering daarmee passé? Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Er blijven altijd vragen komen van buitenaf, vragen die beantwoord moeten worden. Steeds meer organisaties richten newsrooms in waar journalisten hun antwoorden zelf kunnen vinden. Die tendens van de woordvoerder als strategisch regisseur, re- en proactief, wordt in mijn ogen alleen maar groter. Vind jij dat ook?

Ik zou het leuk vinden om hier eens met je over van gedachten te wisselen. Bel me op 06-24329708 of mail me via claudia.jansen@witcommunicatie.nl om een afspraak te maken.

Delen
Deel het bericht in je netwerk
Verzenden