Tien boomstompen staan op het Beursplein. Dikke en dunne bomen, bruut afgezaagd tot op kniehoogte. Mensen zetten er hun fiets tegenaan. En duizenden mensen lopen er langs. Zo’n stomp stemt niet blij, roept vragen op. Waarom is dit gedaan, welke bruut is er zo tekeer gegaan met de kettingzaag? In geen velden of wegen is een uitleg te bekennen.

Als omwonende kantoorgebruiker op het Damrak weten wij bij Wit Communicatie wel iets meer. Er komt een fietsparkeergarage onder het Beursplein. Een verwijsplek voor de ontelbare fietsen die in dit drukste stukje van Amsterdam worden geparkeerd. Om zo uiteindelijk ‘op maaiveldniveau’ te kunnen gaan handhaven. Het Rembrandtplein is een voorbeeld van een gebied waar net een zero tolerance beleid voor fietsparkeren is ingesteld.

Maar goed de projectcommunicatie dus.  Wanneer gaat het werk beginnen, wanneer gaan we er last van krijgen en de belangrijkste vraag: wanneer is het af? De projectpagina op de gemeentesite geeft wat informatie: er kunnen in de toekomst maar liefst 1700 fietsen onder de grond gezet worden. En: “Om de fietsenstalling te kunnen aanleggen, moeten we de bestaande bomen kappen. Hier komen nieuwe bomen voor terug: acht hemelbomen op het plein”.  Hemelboom? Snel opgezocht op Wikipedia: “De hemelboom (Ailanthus altissima) wordt beschouwd als een invasieve uitheemse plantensoort. Deze soort scheidt chemicaliën af die het gedrag, gezondheid, groei en fysiologie van insecten en andere planten kan beïnvloeden. Daarnaast kan deze soort verharding opdrukken en beschadigen.” Heel erg geruststellend vind ik deze informatie niet, en wat heeft de projectorganisatie gebracht tot deze riskante keuze?

Maar goed. De planning. “Eind mei 2016 is het werk gegund. De uitvoering start voorjaar 2017.” Verder geen informatie. En dan valt er een ‘bewonersbrief’ op onze deurmat. Daar wordt een informatiebijeenkomst Beursgebied aangekondigd. Op 6 april. Geen van ons kan daarbij aanwezig zijn, maar via mailcontact krijgen we de presentaties van die avond toegestuurd. Op minutieuze wijze wordt het intrillen van de damwanden, het storten van het beton en de inrichting van de garage toegelicht. Verwachte oplevering: zomer 2018. Volgens de artist impression rijken de hemelbomen dan al bijna tot de hemel.

Maar op en rond het projectgebied is nu geen bedrijvigheid te zien. Alleen die boomstompen. Duizenden mensen lopen er per dag langs en zullen zich alleen maar bedroefd afvragen wie die prachtige iepen heeft omgezaagd en ze niet de kans heeft gegeven de lente te beleven. Projectcommunicatie-tip voor de organisatie: actualiseer je site, zet snel zo’n ‘Toen-Nu-Straks’-bouwbord op het plein en doe iets aan die stompjes, maak er een kunstproject van of start het buurtbreien van boomjasjes samen met de senioren van de Flesseman!

Delen
Deel het bericht in je netwerk
Verzenden