In dit mini-interview stellen we een collega uit het vak van communicatie/ woordvoering en tevens gebruiker van de Communicatie Cockpit (CoCo) aan je voor. Deze keer: Angèle Scholtes, communicatieadviseur en woordvoerder bij de gemeente Enschede. Bij de gemeente Enschede werken twaalf woordvoerders, waarvan 6 voor het College van B&W. Per maand worden er gemiddeld veertig persvragen beantwoord.

Angèle zit al 19 jaar in het vak van communicatie en woordvoering, waarvan de laatste 12 jaar in gemeenteland. Zij maakt sinds eind 2016 gebruik van de Communicatie Cockpit.

Hoe lang ben je al woordvoerder en wat vind jij interessant aan jouw vak?

“Ik kom oorspronkelijk uit de vaktijdschriftenbranche en ken dus de andere kant van de journalistieke tafel uit ervaring. Sinds 1998 ben ik senior communicatieadviseur en in die hoedanigheid ook regelmatig woordvoerder. Het interessante aan mijn vak vind ik dat je een expert bent in een continu veranderende context waarin jouw advies en acties het verschil kunnen maken om het wederzijdse begrip te bevorderen.”

Waar moet een goede woordvoerder volgens jou aan voldoen?

“Verplaats je in de journalist, maar vooral in zijn publiek. Dit bepaalt je boodschap. Ik vind het belangrijk om een goede professionele band op te bouwen met de journalisten. Af en toe een kop koffie en een informeel praatje horen daar ook bij. Echt goede woordvoering gedijt bij een goede relatie, waarin je elkaar wat gunt en elkaar weet te vinden, ook nadat je een keertje nee moet zeggen.”

Wat was jouw meest interessante case in de afgelopen 2 jaar en waarom?

“Ik heb niet een specifieke case die ik kan benoemen. De interessante cases zijn in mijn ogen de complexe cases waarbij uiteenlopende belangen spelen. Het komt dan aan op de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep. Als woordvoerder ben je tevens een liaison naar stakeholders die soms niet eens aan het woord komen, maar met wie je wel een relatie onderhoudt.”

Wat is de belangrijkste ‘lesson learned’ voor jou sinds je woordvoerder bent en waarom?

“Nooit liegen. Daar voel ik me namelijk heel ongemakkelijk bij. Het is ook niet nodig. Soms is het onwenselijk dat bepaalde informatie naar buiten komt. Als je het ‘spel’ beheerst, kun je altijd op een vroeg moment informatie aankondigen of soms ook off-the-record delen. Ik ben nog nooit teleurgesteld in zo’n situatie.”

Hoe helpt de Communicatie Cockpit jou in je dagelijkse werk? En wat is de toegevoegde waarde van de CoCo voor jullie team en organisatie in z’n geheel?

“De CoCo helpt ons enorm in het bewaken en overzicht houden van onze persvragen. Doordat het een gebruikersvriendelijk systeem is, werken we er graag mee. Natuurlijk loop je door drukte soms wat achter in het bijwerken van de persvragen, maar discipline loont: het betekent een handzaam archief. Maar het is meer: rapportages zijn vrij gemakkelijk te maken en te delen, handige tool in accountability! De modaliteit dossiervorming moeten we nog wat vaker toepassen. Prettig is ook dat onze tips voor het verfijnen van de CoCo met enthousiasme worden ontvangen en zo mogelijk worden doorgevoerd.”

Is het vak van woordvoering volgens jou de afgelopen jaren veranderd?

“In deze tijd van sociale media vormen de snelheid van berichten en het exponentiële bereik een enorme uitdaging. Bij de gemeente Enschede hebben wij sinds dit jaar een Nieuwslab, waarin op allerlei thema’s continu gemonitord wordt en afgestemd wordt welke communicatieacties nodig zijn.”  

Hoe zie jij de toekomst van het vakgebied woordvoering? Welke trends zie jij?

“De wereld bestaat uit miljoenen woordvoerders dankzij de sociale media. Het mooie is dat wij als gemeente recht uit het hart van mensen vernemen wat eraan schort (en af en toe ook een compliment krijgen). Zo kunnen wij rechtstreeks meer persoonlijke contact-momenten hebben met onze inwoners. Die bovendien een bredere uitstraling hebben. Verder zijn onze bestuurders zijn nog steeds blij met onze schakelrol als professionele woordvoerder en ik denk dat die rol nog wel een tijdje blijft bestaan.”

Angele-Scholtes

Angèle Scholtes, communicatieadviseur en woordvoerder bij de gemeente Enschede.

Ben je benieuwd naar de Communicatie Cockpit waar Angèle bij de gemeente Enschede gebruik van maakt? Lees hier meer over de Communicatie Cockpit, de online persvragenmonitor.

Delen
Deel het bericht in je netwerk
Verzenden